Programul de master „Tranzacții internaționale și diplomație economică” (TIDE)

Programul de masterat ”Tranzacții internaționale și diplomație economică” (TIDE) are ca scop promovarea și înțelegerea relațiilor internaționale, acordând o atenție specială politicii externe, diplomației economice, tranzacțiilor internaționale, dezvoltării economice internaționale, tehnicilor de negociere şi contractare internațională. Programul este conceput pentru a pregăti factorii specialiști competenți  atât pentru mediu privat cât și instituțiile stat, organizații non-guvernamentale și toți cei care doresc să-și înceapă cariera la nivel internațional.

Planul de învățământ este format din cursuri obligatorii și elective. Cursurile obligatorii oferă o bază solidă în disciplinele de bază pe care un diplomat bine versat și un economist internațional trebuie să le posede: economie internațională, strategii de business internațional, dezvoltare economică internațională, diplomație economică, proiecte economice internaționale. Cursurile elective oferă posibilitatea de a extinde cunoștințele prin selectarea de cursuri opționale pentru a îmbogăți experiența de studiu din diferite perspective.

Specialiștii în domeniul „Tranzacțiilor comerciale și diplomației economice” trebuie să cunoască factorii care influențează dezvoltarea economică la nivel global și rolul pe care îl joacă tranzacțiile comerciale; conceptele și practicile de diplomație economică, inclusiv utilizarea instrumentelor diplomatice în promovarea intereselor economice ale unui stat; aspectele financiare implicate în tranzacțiile internaționale, inclusiv managementul riscului, valutele internaționale și finanțarea proiectelor internaționale.

Învățământ cu frecvență
2 ani de studii

Limba de instruire: română, engleză

Planul de învățământ pe ani de admitere:
2020  2021  2022  2023

Programul de master „Comerț exterior și activitate vamală” (COMex)

Comerțul exterior reflectă starea generală a economiei unei țări și modul în care aceasta interacționează cu mediul internațional. Competitivitatea externă a unei țări derivă din conexiunile sale comerciale cu alte state și indică asupra abilității economiei de a gestiona atât prezentul, cât și perspectivele viitoare. Ca o componentă distinctă a activității economice naționale, comerțul exterior reprezintă un pilon esențial al creșterii economice.

Programul de masterat "Comerț Exterior și Activitate Vamală" este  conceput pentru a furniza specialiștilor cunoștințe și abilități esențiale în gestionarea operațiunilor comerciale internaționale.

Planul de învățământ este format din cursuri obligatorii și elective. Cursurile obligatorii oferi o bază solidă în disciplinele de bază pe care un specialist în comerț exterior și activitate vamală trebuie să le posede: economie internațională, tranzacții comerciale internaționale, reglementări vamale tarifare și netarifare, regimuri și destinații vamale, relații internaționale. Cursurile elective oferă posibilitatea de a extinde cunoștințele prin selectarea de cursuri opționale pentru a îmbogăți experiența de studiu din diferite perspective.

Specialiștii în domeniul „Comerț exterior și activitate vamală” trebuie să fie capabili de a oferi consultanță în fundamentarea deciziilor privind intrarea pe piețele externe; dezvolta strategii eficiente în domeniul comerțului exterior; organiza activitățile firmelor internaționale cu activități de comerț exterior; negocia și implementa contracte externe; aplica principiile de vămuire în conformitate cu reglementările vamale, inclusiv elaborarea documentelor în operațiunile de import-export, asigura desfășurarea eficientă a operațiunilor de import-export, inclusiv evaluarea eficienței acestora, aplica reglementările vamale în funcție de destinația mărfurilor.

Învățământ cu frecvență
2 ani de studii

Limba de instruire: română, engleză

Planul de învățământ pe ani de admitere:
2020  2021  2022  2023